Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proč včely milují konopí?

Studie zjistila, že včely nejen že milují konopný pyl, ale konopí může také pomoci zachránit jejich umírající populaci.

Lidé nejsou jediní, kdo tíhne k rostlině konopí. Ukázalo se, že i včely milují účinky konopí, ale z trochu jiného důvodu. Nová studie vědců z Cornell University publikovaná v časopise Environmental Entomology zjistila, že včely jsou rostlinami konopí velmi přitahovány, protože se nemohou nabažit sladkého pylu. Tato studie podporuje výsledky podobné studie provedené na Colorado University v loňském roce a otevírá vědcům možnosti, jak zachránit vyčerpávající včelí populaci po celém světě.

Studie zjistila, že čím vyšší jsou rostliny konopí a čím větší plochu pokrývají, tím více včel zavítá na oblast pěstování konopí. Vyšší rostliny přitahují až 17krát více včel než ty nižší. Ještě zajímavější je, že existuje 16 různých odrůd rostliny marihuany, které by mohly podporovat populace včel.

Tato zjištění jsou trochu matoucí, když si uvědomíte, že konopí nemá ani nektarovou chuť, ani zářivé barvy, které obecně upoutávají pozornost včel. Včely jsou však přitahovány samčími rostlinami, které obvykle rostou vedle kvetoucích samic. Tato studie je obzvláště důležitá vzhledem k tomu, že včely jsou zodpovědné za křížové opylování květin, které podporuje růst ovoce a zeleniny, které potřebujeme k přežití.

Včely určené na opylování konopí s sebou přinášejí obrovský průmyslový potenciál. Izraelská konopná technologická společnost PhytoPharma International vyvinula přírodní med s dávkou kanabinoidů, který je bohatý jak na THC, tak na CBD.

Zdroj: https://academic.oup.com/ee/advance-article/doi/10.1093/ee/nvz141/5634339