Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Výzkumníci na Hebrejské Universitě v Jeruzalému vyvinuli metodu k doručení chemoterapie při léčbě rakoviny jater, a to přímo k maligním buňkám. Avšak za nepoškození ostatních zdravých buněk. Metoda zahrnuje kombinaci canabidolu, jedné z aktivních canabinoidů nacházejících se v rostlinách konopí a nízké dávce doxorubicinu. „Většina proti rakovinových léčeb není jasně specifikována, což znamená, že chemoterapie útočí na zdravé buňky spolu s maligními“ vysvětluje profesor Alexander Binshtok, vedoucí výzkumu nazvaného „Pain Plasticity Research Group“ na Hebrejské univerzitě. Výzkum vede Fakulta lékařství a Edmond & Lily Safra Center for Brain Sciences. „Tohle vede k mnoha závažným vedlejším účinkům spojených s chemoterapiemi. Eliminovat rakovinové buňky zatímco ponechat ty zdravé v pořádku, je důležitý krok směrem ke zlepšení stavu pacientů“

Doktor Binshtok vysvětluje pro Jerusalem Post, že doxorubicin je „velmi efektivní proti rakovinovým buňkám“. Dále tento doktor řekl, že játra obsahují specifický protein, TRPV2, který pokud je aktivován, vytvoří jakýsi kanál v jinak neprostupné membráně. Naopak, rakovinové buňky tuto membránu nemají. CBD může být použito k otevření tohoto kanálu, kterým může být vnesena malá dávka chemoterapie, aby zabila rakovinové buňky.

V blízké budoucnosti, díky své preciznosti, by mohla tato metoda umožnit lékařům předepisovat mnohem menší dávky chemoterapie a tím znatelně snížit nepříjemné účinky chemoterapií. Výsledky studie byly publikovány v posledním čísle Frontiers in Pharmacology.

Doktor Binshtok dále uvedl, že cesta k humánímu použití bude poměrně rychlá, ihned po výsledcích studií na zvířatech, bez které se bohužel výzkum neobejde.

Jsme si jistí, že i našim chlupatým miláčkům byť pouze pokusná léčba, pouze prospěje!